torstai 14. tammikuuta 2016

Hääperinteet, osa 3

Ohjelma. Voi apua, voiko jokin muu asia häissä jakaa mielipiteitä näin paljon? Joko vihataan tai rakastetaan kaikkea perinteistä, seurataan muotia tai jotain siltä väliltä. Toivotaan, että kukaan ei järjestä mitään noloa yllätysohjelmaa tai petytään, ettei kukaan avustajista tarttunut perinteisiin ja ryöstänyt morsianta/sulhasta/anoppia/mummoa/naapuria/whatnot.


Puheet
Kyllä kiitos, paljon ja ihania. Henkilökohtaisia ja hauskoja, mietittyjä ja harkittuja. Ei kiitos muistella niitä kakkavaippoja, vaan muistellaan niitä oikeita hääparin kommelluksia ja hauskoja muistoja elämän varrelta. Kiitetään hääparia ja pidetään huomio rakkaudessa ja elämässä. Minä haluan kuulla häissäni paljon puheita, jos tämä on jonkun mielestä tylsää, hän ei varmaan tunne meitä eikä haluakaan tuntea tarpeeksi, jos ei halua kuunnella meille tarkoitettuja puheita.

Morsiammen/sulhasen/tms. ryöstö
Ei helvetissä! En edes perustele.

Sukupuoliin tai sukuelimiin liittyvät leikit
Sidotaan naru vyötärölle ja yritetään saada narun päässä roikkuva kynä pulloon? Rikotaan ilmapallo lanteiden väliin tanssimalla? Miehen sukulaismiehet "palauttavat" morsiammen antaman avaimen häissä, koska morsian on nykyään varattu? Juu ei, nämä ovat niitä "vain kuolleen ruumiini yli" -ohjelmanumeroita. Ja mielestäni juuri seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät leikit ovat niitä kaikkein nolaavimpia. Ei näitä meille. Seksuaalisuus on hyvä ja hieno asia, mutta sitä ei tarvitse hieroa kenenkään kasvoille.


Muodikkaat "uudet perinteiset" ohjelmat
Hääbingo, photo booth, karkkibuffet, deitti-ideat. Nämä kaikki ovat listalla, jonka otsikkona lukee "ehkä". Bingo voisi toisaalta olla ihan hauska, sen voisi toteuttaa esim. tutustumisleikkinä. Esimerkiksi "sulhasen kummitäti:_______", "morsiammen sisko:_______" ja sitten etsisi näitä vieraiden joukosta ja tyhjälle viivalle ko. henkilö kirjoittaa oman puumerkkinsä merkiksi siitä, että hänet on löydetty. Karkkibuffa toteutetaan todennäköisemmin iltapalapuffetin yhteydessä makeina herkkuina, tuskin tulee kokonaista pöytää joka olisi koko ajan esillä. Photo boothin mielelläni järjestäisin muuten, mutta tiedän, että sitten sieltäkin löytyisi vain osan vieraan kuvia paljon ja toisesta osasta ei yhtään. Haluaisin kaikista kuvia. Jonkunlainen punaisen maton saapuminen ja kuvaaminen voisi olla kiva, mutta sekin menee alkuillasta herkästi pönöttämiseksi. Ja loppuillasta kaikki eivät enää ole paikalla.

Leikit, joilla osoitetaan suhteen "pomo"
Polkaisu kakunleikkuussa on mielestäni ihan hauska perinne, sillä itse en ota sitä kauhean vakavasti. En kuitenkaan halua esittää itsestäni pirttihirmua kuvaa, sillä sellainen en ole. Minulla on vahvat mielipiteet ja osoitan ne herkästi, sillä jos jotain olen parisuhteesta oppinut, olen oppinut sen, että tuleva sulhanen ei ole ajatustenlukija. Se, että sanon mielipiteeni joistain asioista tai menoista ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se olisi määräys. Se on mielipide. Sulhanen kunnioittaa sitä mielipidettä, mutta tekee silti omat ratkaisunsa elämässään. Yleensä saan kuulla hänen mielipiteensä asiasta ja vielä perustelut, miksi se eroaa minun mielipiteestäni ja mitkä tekijät vaikuttavat taustalla. Ja sama menee toisinpäin. Esimerkiksi pesukoneen ostaminen: minä halusin vain jonkun edullisen koneen nopeasti vanhan koneen hajottua, minulle olisi riittänyt kone jossa on ihan vain perus ohjelmavalikko ja koin, etten tarvitse kuivapesua tai kuivaustoimintoa. Sulhanen kuitenkin esitti haluavansa vähän paremman koneen joka ehkä kuluttaa vettä vähemmän ja jossa on laajempi valikoima pesuohjelmia niin perus- kuin hienopesuunkin. Molemmat punnitsivat omat haluamiset verrattuna toisen tarpeeseen ja päätimme ostaa vähän kalliimman ja hienomman koneen. Minun mielipidettäni ei noudatettu mutta sitä kunnioitettiin silti.

Cards against humanity on oma henkilökohtainen korttipelisuosikkini, saisikohan siitä hääversion vieraille?
Tietokilpailu
Olin itse kaverin häissä vetämässä hääparin lapsuudenperheille tietovisaa ja se oli vallan hulvaton. Tykkäsin kovasti, sillä hääparilla oli jo yli 8 vuoden historia josta sai paljon aiheita kysymyksiin. Kysymyksiä oli mm. lauseita, joista arvattiin kumpi hääparista on sen päästänyt ilmoille, knoppitietoa ja päivämääriä parin historiasta, kodinhoidosta ja yhteisistä kiinnostuksenkohteista. Jonkinlaisen tietovisan haluaisin meidänkin häihin, vaikka pöytäkunnittain se perinteinen kenkäleikki (naisen kenkä tarkoittaa morsianta ja miehen kenkä sulhasta). Tämä ei mene mielestäni sukupuolisiin leikkeihin siksi, että tässä on kyse nimenomaan hääparista ja heidän tottumuksistaan, ei niistä stereotyyppisistä miehen ja naisen rooleista.

Kimpun ja sukkanauhan heitto
Minun häissäni ei minun hameeni alle kaivauduta julkisesti. En aio istua penkissä kaikkien töllistellessä sulhasrukan etsiessä sukkanauhaa apunaan pelkät hampaat. Ei helvetissä! (toistanko minä kenties itseäni..?) Kimpun voisin vielä heittääkin, sukkanauhankin periaatteessa, mutta ilman sitä kaivuuoperaatiota. Olenkin siis miettinyt, että omien miesten/naisten heittojen sijaan voisimmekin parina heittää jotain yhteisesti sinkkujen joukkoon. Yhtenä ideana on se koiran lelun heittäminen, jolloin toivottavasti oma koiramme säntää ihmisjoukkoon ja kuka ikinä lelun haluaakin joutuu vähän tekemään töitä sen saamiseksi.


Mona muutama vuosi sitten frisbeen kanssa leikkimässä

Leikkejä ja ohjelmavariaatioita on varmasti yhtä monta kuin on hääpariakin, tässä ensimmäistä pohdintaa ohjelmasta. Lisää varmasti mielipiteitä erillaisista ohjelmanumeroista tulee sitä mukaan kun mieleen tulee lisää perinteisiä tai uusia leikkejä. Mitäs mieltä te muut olette, perinteiset, muodikkaat vai jotain siltä väliltä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti